Sanatate de ciocolata

by

DSC_0758

Avand in vedere faptul ca habar nu am depre ciocolata si ce mai face ea in afara de faptul ca este dulce, am cautat si eu si am gasit pe „wikipedia” cate ceva . Sa vedeti ce interesant;spune asa:    

 

Ciocolata chiar daca este mâncată de plăcere, ea afecteaza  benefic sistemul circulator in speta ciocolata sau cacaoua/ciocolată amăruie a fost dovedita.

   Inca cateva motive pentru care ar trebui sa nu ne ferim de ciocolata :

·          are efecte anticancerigene

·          este un  stimulator cerebral

·          inhiba  tusea

·          inhiba diareea

  Totusi, chiar si cu atatea plusuri, consumul excesiv de ciocolata poate favoriza obezitatea şi apariţia diabetului zaharat.

    Canalul  BBC , intr-un studiu facut pe ciocolata arăta că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaşte o creştere a activităţii electrice, iar ritmul cardiac creşte mai mult decât în timpul unui sărut pasional şi senzaţia dureaza de patru ori mai mult.

Ciocolata si circulatia sangelui

   Sursa „wiki” mai enumera cateva beneficii posibile datorate consumului de ciocolată amăruie şi cacao. Am sa le comprim eu ca sa nu ne plictisim si sa dam commenturi gen „ce de cuvinte….”,; asadar si prin urmare ( fac baita pe picioare) aflam faptul ca :

·         Cacaoua posedă un puternic efect antioxidant natural, protejând împotriva oxidării lipo-proteice, ceva mai mult decât alte alimente sau băuturi bogate în antioxidanţi polifenolici. Procesarea acesteia cu substanţe alcaline distruge flavonoidele ( ce or fi si alea?)

·         Apoi prin studii clinice s-a demonstrat ca datorita consumului de coicolata tensiunea arterial se reduce şi dilataţiea vaselor de sânge se îmbunatăţeste datorita circulaţiei sporite generate de consumul de ciocolata bineinteles.

Am auzit ca sia asta ar functioana cam la fel, doarca sunt ceva efecte ( de obicei dorite)

Am auzit ca sia asta ar functioana cam la fel, doar ca sunt ceva efecte ( de obicei dorite)

  •      Cica chiar a existat o dieta numita „Dieta Ciocolata”, care punea un accent deosebit pe consumul de capsule de ciocolata si cacao.   

Dar  sa vedeti ca lucrurile incep sa mearga prost atunci cand consumam ciocolata cu lapte sau  ciocolata alba, cand amestecam  lapte gras cu ciocolata fapt ce infirma actiunile benefice asupra corpului ale ciocolatei din aceste produse.

   Ciocolata contine si grasimi (altfet am avea doar cacao); o treime din aceste  grăsimi ce sunt grăsimi saturate în special acidul stearic şi o grasime nesaturată numită acid oleic.

   In mod particular si discordant faţă de alte grăsimi nesaturate, acidul stearic nu creşte nivelul colesterolului din sânge.

„Wiki” spune urmatorul lucru :   

„Consumul de ciocolată în cantităţi relativ mari nu creşte nivelul colesterolul, ci chiar este indicată o actiune de scădere a acestuia din urmă. „ 

Eu spun :

·         Daca tot vreti ciocolata incercati-o pe cea dietetica sau oricum pe cea neagra amestecate cu tot felul de condimente pentru ca aceasta acopera prin gust locul gol lasat de catre adsenta zaharului.

·         Gasiti asta in ciocolatele mai scumpe, cele de peste 10 Ron, cele de la marca „Lindt”(si totusi asta e prea comerciala) in sus .

·         Intotdeauna verificati concentratia de cacao, de lapte, zahar, unt de cacao, pudra de cacao si conservanti

·         Reteta pentru o ciocolata sanatoasa si buna este simpla : putin zahar, cat mai putine grasimi, sa se topeasca la temperaturi peste 18O C, si sa se topeasca pe limba.

 

Hai sa vorbim si despre proprietăţile afrodiziace :

In cultura populară romantică au fost atribuite ciocolatei proprietăţi afrodiziace puternice ( nu inteleg prea bine de ce) , adeseori fiind adesea asociate plăceri senzuale provocate de consumul acesteia. 

 

ciocosex

Explicatia stiintifica ce sta in spatele ipotezei de „proprietate afrodiziaca” este urmatoarea : componenţa de natură grasă şi zaharoasă a ciocolatei stimulează hipotalamusul, inducând o senzaţie plăcută şi cu efect asupra nivelului serotoninei. Deşi serotonina are un efect stimulator, în cantităţi mari aceasta este transformată în melatonină care duce la o reducere a apetitului sexual.

 *Nu stiu ce-i aia serotonina si ce face ea , asa ca Dexul iarasi vine in ajutorul meu :

 1.        SEROTONÍNĂ s.f. (Fiziol.) Substanţă prezentă în celulele tractului gastro-intestinal, în creier, în plachetele sangvine ale unor mamifere, cu rol important în contracţia musculaturii netede, în dilatarea capilarelor, în creşterea permeabilităţii vaselor mici. – Din fr. sérotonine.

2.        SEROTONÍNĂ s.f. Compus chimic prezent în organism, cu un rol important în biochimismul funcţional al creierului. [< engl. serotonin]

3.                     SEROTONÍNĂ s. f. substanţă hormonală secretată de celulele cromafine ale peretelui intestinal şi de diverse ţesuturi, cu acţiune vasoconstrictoare. (< fr. sérotonine, engl. serotonin)

 Asa, si ce legatura are cu  prefectura ?  Tot nu inteleg… poate imi dati o mana de ajutor ( si injuraturile sunt ok daca va ajuta sa obtineti o stare psihica mai a-catarii)

Voi enumera alte cateva beneficii alte minunatei ciocolate :

  • anticancerigena ( intr-o oparecare proportie)
  • antidiabetica
  • antidementa (nu e o gluma)
  • antituse
  • antidiareica
  • calmant
  • rehidratant 

Si acum sa le disecam…

Anticancerigena   

Anumite studii statistice au relevat cresterea incidentei unor anumite forme de cancer la persoanele care consuma in mod curent si in cantitati apreciabile a dulciurilor, cum ar fi ciocolata. Dar exista foarte putine dovezi care sa indice proprietati favorizatoare sau de tratament ale cancerului prin intermediul ciocolatei bogate in flavonoide.   

Totusi,rezultate obtinute in laboratoare dovedesc proprietati anticancerigene ala flavonoidelor din boabele de cacao si cacaoa..  Compania Mars Inc. se afla in tratative cu o companie farmaceutica pentru a scoate pe piata un medicament bazat pe flavonoizi sintetizati din boabele de cacao.  

Antidiabetica si Antidementa  

Conform cercetarilor sponsorizate de Mars Inc. la Universitatea Harvard, Universitatea California si mai multe laboratoare de cercetare la universitati din Europa, medicamentele pe baza de cacao ar putea ajuta in tratamentul diabetului, dementiei si a altor boli.

Antituse

Teobromina prezenta in ciocolata – ingredient activ in combaterea tusei,  este de trei ori mai eficienta in tratament decat codeina, principalul medicament utilizat contra tusei.

Antidiareica

Flavonoidele au o actiune inhibatoare antidiareica, ceea ce sugereaza beneficii antidiareice ca urmare a consumului de ciocolata.

Calmant si rehidratant

Ciocolata are o actiune locala de calmare si rehidratare a mucoasei gatului.

Ce riscuri prezinta ciocolata?

a.Riscul de obezitate

Ingrijorarea majora a unor nutritionisti este faptul ca, desi consumul de ciocolata poate afecta in mod pozitiv prevalenta unor biomarkeri care pot reduce incidenta bolilor cardiovasculare, aceasta cantitate va fi destul de mare pentru un efect serios ceea ce ar echivala cu numar mare de calorii introduse in circuitul alimentar, calorii care nefiind utilizate in procese intensive energetice celulare provoaca obezitatea. Astfel ciocolata poate avea un dublu efect, favorizand obezitatea in acelasi timp cu beneficiile flavonoizilor. Deci, amestecam cacao pudra cu apa si o bem ca atare (cred).

b.Acnee

Contrar credintei populare de favorizator al acneei, studii clinice nu au putut confirma o actiune sigura, desi zaharul din ciocolata poate contribui la cresterea valorii glicemiei sanguine. Laptele este dovedit a favoriza aparitia acneei si in general consumul excesiv de ciocolata cu lapte poate intr-o oarecare masura favoriza aparitia acneei.

c.Intoxicarea cu plumb

    Ciocolata are una dintre cele mai ridicate concentraţii de plumb dintre produsele dietetice tipice omului din vest, cu potenţial de a cauza o slabă otravire cu plumb. Deşi studii recente au arătat că boabele absorb puţin plumb, acesta tinde să se lege de cojile boabelor şi astfel să devină contaminate. Un articol de recenzie, publicat în anul 2006 afirmă ca în ciuda nivelului ridicat al consumului de ciocolată, există un număr mic de date cu privire la concentraţiile de plumb din aceste produse.Într-un studiu al USDA(Departamentul de Agricultura al S.U.A) din anul 2004, nivelul mediu de plumb din esantioanele testate varia de la 0,0010 până la 0,09565 µg plumb per gram de ciocolată; dar un alt studiu realizat de un grup de cercetare elveţian în anul 2002 a descoperit că unele ciocolate conţineau până la 0,769 µg per gram, aproape de limita standard internaţională acceptată de plumb din cacaoa pudră sau boabele de cacao, care este de 1 µg plumb per gram.    In anul 2006, U.S. Food and Drug Administration a coborat cu o cincime cantitatea de plumb permisa in dulciuri, dar conformarea la aceasta limita este optionala. In timp ce studiile arata ca plumbul aflat in compozitia ciocolatei ar putea fi absorbit doar partial de organismul uman, inca nu este cunoscut debutul efectelor plumbului asupra bunei functionari a creierului copiilor si chiar in mici cantitati plumbul poate determina deficiente ale dezvoltarii neurologice, inclusiv scaderea factorului IQ.

d.Otrăvirea cu teobromină 

In cantitati suficiente, teobromina gasita in ciocolata este toxica pentru organismele animale, precum caii, câinii, papagalii, rozătoare mici, si pisici deoarece acestea nu sunt capabile sa metabolizeze substanta chimica in sine.   Daca sunt hraniti cu ciocolata, teobromina va ramane in sistemul lor circulator o perioada de timp pana la 20 ore, iar animalele vor experimenta crize epileptice, infarct miocardic/ atac de cord, hemoralgii interne, sau chiar moartea. Tratamentul in astfel de cazuri implica inducerea starii de voma in cel mult doua ore de la ingerare, sau contactarea de urgenta a unui medic veterinar pentru stabilirea tratamentului medicamentos.

Un câine de talie medie care catareste aproximativ 20 de kilograme va avea de-a face cu disconfort intestinal sever dupa ingerarea a nu mai mult decat 240 g de ciocolata amaruie, dar nu va avea de-a face cu bradicardia sau tahicardia decât daca mananca cel putin jumatate de kilogram de ciocolata cu lapte. Ciocolata amaruie are de 2 pana la 5 ori mai multa teobromina ceea ce o face mai periculoasa pentru caini.

 Conform «Merck Veterinary Manual», aproximativ 1.3 grame de ciocolata de casa per kilogram corp al unui câine, sunt suficiente pentru a provoca simptomele de toxicitate.De exemplu: un baton obişnuit de 25 de grame de ciocolată de menaj este de ajuns pentru a provoca aceste simptome unui câine de 20 de kilograme.

Bineînţeles, ciocolata de menaj este rareori folosită în consumul direct datorită gustului său neplăcut, dar alte toxicităţi canine provocate de ciocolata amăruie pot fi extrapolate în baza acesteia.

 Deoarece câinilor le place gustul dulciurilor de ciocolată la fel de mult ca şi oamenilor şi sunt capabili să găsească şi să mănânce cantităţi mult mai mari decât serveşte în mod obişnuit un om, aceştia ar trebui ţinuţi departe de mult râvnita ciocolată.

 Există rapoarte conform cărora salteluţele făcute din pastile de cacao sunt periculoase pentru animalele de casă(şi nu numai) .

Deci? Ce spuneti?Ceva nou pana aici? V-a ajutat cu ceva informatia?

Eu unul,clar voi incerca sa omor cainele viitoarei mele foste sotii dandu-i ciocolata…. 😀 

 

cutzu-cutzu... :D

cutzu-cutzu… 😀

 

Etichete: , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: