Nu am putut sa nu observ un interes perpetuu pentru ciocolata calda al cititorilor schitelor mele ( va multumesc „by the way” pentru timpul acordat citirii considerentelor mele fata de ciocolata).
Printre intrebarile care framanta frecvent cititorii iubitori de ciocolata se regasesc urmatoarele ( desigur, sunt mai multe dar postarea ar fi cam lunga si plictisitoare) :
- Care este reteta ?
- Care este cea mai buna ciocolata calda?
- Cum se face si/ sau unde gasesc „ciocolata calda groasa”?
- Exista ciocolata calda de post?Cum se face ciocolata calda de post ?
- Cum se face ciocolata calda care nu ingrasa ?
Ei bine, acum urmeaza si raspunsurile :
1. ” Care este reteta ?”
– pai care sa fie : in general ciocolata + lichid cald ( lapte, apa, lapte de soia, etc) = ciocolata calda
Rapoarte si proportii ? Hmmm, aici intram pe principiul denumit „dupa gust” ( DACA prepari cu ciocolata) dar in general ….. 30g / 1 cana cu lapte sau 120g la 750 ml lapte pentru 4 persoane – cam aceasta este proportia.
IMPORTANT : nu fii lenes ! incalzeste-ti laptele ( apa sau ce vrei TU) la aragaz, la foc mediu si amesteca continuu din momentul in care ai adaugat ciocolata – nu faci asta….este posibil sa (ma) injuri mai tarziu. :).
Mai avem si varianta „la plic” – nu este preferata mea, dar…… „reteta” sau mai bine spus modul de preparare se afla pe vreso .
2 . Care este cea mai buna ciocolata calda? – am si eu o intrebare aici :
- care este tableta de ciocolata preferata de tine?
- ciocolata ta preferata , topita in lapte – pentru pastrarea fidelitatii gustului recomand topirea gradata a tabletei (sau am unei jumatati din aceasta – tu decizi) in mai putin lapte decat „scrie la carte” – sub 190 ml/ portie -aceasta este ciocolata calda cea mai buna !
3. Cum se face si/sau unde gasesc „ciocolata calda groasa”?
a.)ciocolata calda „groasa” sa face asa :
- ciocolata ( tableta/ ciocolata lolly-pop) topita in putin lapte;
- ciocolata ( tableta/ ciocolata lolly-pop) topita in mult lapte si cu un agent de ingrosare – acceptabil doar amidon de porumb sau faina de grau – EVITATI GUMA DE GUAR – s-a dovedit a fi cancerigena ( google it)
b.Se gaseste mai peste tot in retail si fac aici referire la produsele in plic.
Mai exista de asemenea si ciocolata special creata pentru prepararea ciocolatei calde – exemple de astfel de articole :
- Hamlet – 4 betigase cu cate 30 g de ciocolata in varf ( se gasesc la Selgros si la Mega Image)
- betigase de 30g marca „Choc-o-lait” pe la majoritatea ceainariilor si mai ales in magazinele Kokoon
- Fulgi de ciocolata Dolfin( nu mai mentionam – Angst & magazin”La Ferma” in Pipera”)
- Betigase „Blanxart” (disponibile la Carturesti Verona si Diverta Baneasa, Diverta Jollie Ville, DivertaVitan, Diverta Unirea)
- tableta Blanxart200g cu cacao 50% ghana, scrotisoara si zahar mare – special pentru o asimilare rapida in laptele cald ( vezi Carturesti Verona)
Odata epuizate variantele din retail, daca aveti „dare de mana” in respectiva zi si o pofta de nestavilit, puteti pota pentru pudrele pentru ciocolata calda Withard sau Venchi sau mai bine pentru ciocolata calda de la PAUL – o gasiti in ambalaje UHT la 1L. ( tin sa spun ca veti observa si aici prezenta amidonului – nu poate fi „groasa” fara).
4. Exista ciocolata calda de post?Cum se face ciocolata calda de post ?
– DA, EXISTA CIOCOLATA CALDA DE POST.
Cum se prepara ciocolata calda de post:
Pentru varianta „veritabila”, aveti nevoie de :
- lapte vegetal /apa
- 1 tableta de ciocolata de post/ fulgi de ciocolata 60% sau 77% Dolfin ( atentie aici : exista un disclaimer pe care toti producatorii de ciocolata cu lapte in lafiseaza pe verso : „produsul poate contine urme de proteine din lapte” – pentru ca se lucreaza cu lapte praf);
- tabletele de ciocolata neagra 100% ( „Zotter- bean to bar” , „Saveurs et Nature”, SAMPAKA Ecuador 100%- articole disponibile in magazinele Naturalia, Florava, reteaua Diverta si Carturesti Verona, Plafar ) sunt o solutie care va scapa de grija ca ciocolata „de post” a fost „spurcata” cu elemente de origine animala…. deci… daca sunteti puternic ancorati in canoanele bisericesti, acestea ar putea fi produsele pentru Dvs.
Pentru varianta shortcut :
- puteti utiliza toate „parafurile” de ciocolata calda instant DAR care sa nu contina : lapte, paraf de oua, proteine animale
- ar fi de preferat marcile de inalta gama ( Venchi, Whittard, Monbana) si care nu contin prea multe „gume” – gen guma de guar sau guma de xantan ; guma de salcam (arabica) – care este mai acceptata data fiind originea naturala.
- daca va doriti o „solutie” care sa va satisfaca pofta de ciocolata calda pe termen lung si cu un cost decent ( fie ca tineti post sau nu tineti), va anunt ca in Magazinele Angst si Carrefour Express puteti gasi la 200g o pudra de cacao marca Blanxartcare are in compozitie : cacao, zahar, vanilie si amidon din porumb( repet: nu sunt un mare fan al amidonului pentru ca ma aflu mereu in cura de slabire) – cu aceasta puteti obtine ciocolata calda „groasa”, DE POST sau „De dulce”.
- IMPORTANT : folositi lapte de soya sau orice lapte vegetal. Personal prefer laptele de soya pentru ca acesta este mai „gros”.
5.Cum se face ciocolata calda care nu ingrasa ?
„Care nu ingrasa”……. ufff ….unii se doresc si cu „sufletu-n-rai” ……
Personal….nu prea stiu, DAR am cateva idei :
- trebuie sa nu aiba zahar;
- trebuie sa contina multa cacao;
- trebuie sa nu aiba un aport mare de lipide;
- trebuie sa nu consumam mai mult de 1 ceasca sau cana pe zi;
Din cele mai sus enuntate reiese faptul ca „cacao cu apa” , este „ciocolata calda” care cu siguranta nu ingrasa.
Eu unul mi-am cumparat pudra de vanilie ( a fost destul de scumpa) si o amestec cu cacao (de obicei Bovetti – nu se gaseste la noi, am „private stash”) peste care torn apa calda sau rece. Nu adaug zahar, si tot ce pot spune este ca imi satisface pofta de ciocolata si / sau dulciuri de orice gen si pe langa aceasta imi energizeaza toata ziua.
Sperand ca am reusit macar putin sa va mai largesc orizonturile in materie de ciocolata calda, ma duc sa-mi fac si eu o ciocolata calda doar din cacao si H2O :).
Buna dimineata oameni buni!
Etichete: Angst, Baneasa, Blanxart, Bovetti, Cacao, Carreffour, Carturesti, ce vrei, ciocolata calda, de post, Diveta, Dolfin, fii, fulgi de ciocolata, guma arabica, guma de guar, guma de xantan, H2O, hamlet, Jollie, kokoon, la frema, lapte, lapte de soia, lapte vegetal, lenes, lolly pop, multumesc, observ, oua, pipera, Plafar, retail, Venchi, whittard, Zotter
Lasă un răspuns