„Stiati ca?” starring Bobul de Cacao a.k.a „Inima Ciocolatei”

by

In ultimi ani am început sa privesc diferit ciocolata .

Cum?

Pai …..  nu o mai privesc ca pe ceva dulce ci mai degraba sunt interesat (din ce in ce mai mult)  in prima instanta de materia prima din care este făcută – CACAO.

Mai ieri-alaltaieri, am dat o fuga la Naturalia si am vazut ca vindeau ciocolata cruda, cacao pudra din Ecuador si boabe de cacao uscate si dulci. Mi-am luat si eu . Le-am consumat si mi s-au parut excelente, de aceea am început sa le „caut” în ciocolata pentru ca am inteles ca fiecare bob de cacao spune povestea pământului din care se trage. Este in sine o calatorie gustativa.

Avand in vedere aceasta experienta, simt nevoia sa impartasesc cu Dvs.  cateva lucruri despre CACAO. Lucruri pe care nu mi le puteam explica și ale căror efecte le vedeam în primul rând „la raft”.

Sa incepem cu inceputul . CACAO ! Ce este? De care este ?si asa mai departe .

Am cautat cateva descrieri si explicatii din care va traduc din sursa :”http://www.thenibble.com/reviews/main/chocolate/glossaryc.asp ”

Normal ca am mai adaptat pe aici pe acolo cate putin, dar nu vroiam sa va fac sa credeti ca aveti de a face cu vreun geniu.

Iata acum depre CACAO :

” Numele este purtat atat de catre arbore cat si de catre semintele neprelucrate ale acestuia din care se fabrica ciocolata. Americanii o numesc “ cocoa “ .

 “Cacao” – CUVANTUL :

Provine din dialectul Olmec; olmecii au fost o civilizatie inalt culturalizata  precedenta mayasilor care a trait sudul Golfului Mexic in perioada 1500 i.e.n – 500 i.e.n.

Cacaoa este diferențiată si structurata in functie de calitățile boabelor de cacao : savoarea, finețea, specificul gustativ, dulceața sau dupa gradul de răspândire pe mapamond.

Din categoria boabelor de cacao speciale (nobile) fac parte speciile Criollo, Trinitario si Arriba sau boabele “Nacional”. Acestea din urmă, fac parte de fapt din specia Forastero (cea comună) – unica varietate de Forastero cu savoare si aroma florală,  si pate fi găsit numai in Ecuador.

Specia Forastero este specia cu cea mai mare raspandire pe mapamond.

Fiecare dintre speciile de cacao are o multitudine de hibrizi și clone. De fapt stiati ca in lume exista mai mult de 12500 de clone identificate de cacao?

Legendele antice spun ca zeul Aztec Quetzalcoatl oferea in chip de dar omenirii, boabele de cacao prin intermediul mesagerului sau – Cacaoti, dupa care “darurile”( „here ! have another sacrifice!”) și-au căpătat numele.

Termeni de specialitate :

“CACAO NIB”

In limba engleza  “nib “ substantiv = cioc, plisc,varf la pana de scris,penita ; de asemenea “nib “verb tranzitiv =a pune peniță (in toc),a ascuti  o pană de gâscă. Cel putin așa spune definiția; în concluzie : ceva mic și destul de ascuțit.

         Dacă auziți construcția “cacao nib” voi trebuie să știți urmatoarele :

  1. nu este vorba despre bobul intreg de cacao.
  2. integritatea bobului de cacao este asigurata de o membrană cu gust dulce-citric;  după uscare, această membrană se înlătură.
  3. de cele mai multe ori, după înlăturarea membranei, bobul se sparge in bucățele mici si ascuțite ; de aici ”nib”  – noi  am putea să le numim “pepite” (corectați-mă dacă greșesc ).
  4. De ce nu rămân întregi boabele după decorticare?  Păi,  pentru că nu se face manual, si chiar daca s-ar face, dupa uscare, acestea tot se dezintegrează in “nibs-uri”. In limba franceză veți auzi despre bobul de cacao atunci când se vor flosi următoarele construcții  :  “amande de cacao” ( migdala de cacao), amandes décortiquées (migdele decorticate de cacao – dar poate fi foarte bine vorba si despre adevăratele migdale, deci atenție la context), “cacao en grains” (grăunțe de cacao) sau  “grain de cacao” ( singularul).

“CACAO FEVIER”

Acesta este un termen care vă va putea ajuta sa identificați  produsele de calitate (el provine din limba franceza)  fiind asociat  producătorilor de ciocolata care se implică si in activitatea de cultivare si culegere a materiei prime (cacao). In limba engleza acelasi lucru este exprimat de construcția “bean to bar” , adică „de la bob la tableta. ”

Cam atât pentru azi , voi mai reveni cu alte povesti despre arborele de cacao… dar mai tarziu putin.

Have a chocolate day!

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

3 Răspunsuri to “„Stiati ca?” starring Bobul de Cacao a.k.a „Inima Ciocolatei””

  1. coco Says:

    foarte interesant…cam asa am patit si eu…nu era desertul meu preferat…dar a devenit…iubesc ciocolata…cat mai amaruie🙂

    • radudanes Says:

      da, asa este ! incearca sa mananci boabe de cacao cat mai multe spre ex la film pe post de floricele ; efectul este foarte intrigant : 1)diureza; 2) euforie; 3) energie si usoare palpitatii dar foarte diferite de cele create de o cafea tare ; 4) este posibil si un efect laxativ dar nu este o regula.

  2. Andra :) Says:

    Si eu am descoperit cu uimire ca boabele de cacao sunt delicioase simple, fara a fi integrate in cioco si sunt si mai satioase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: