„Știați ca?” Ep. „Cum se face ciocolata? partea1” starring Bobul de cacao

by

Odată intrați în lumea ciocolatei și știind deja câte ceva despre arborele de cacao și putin despre fruct, trebuie sa ne lărgim orizontul și sa vedem cum și când  se extrag  boabele de cacao.

Astfel ne orientam privirea către recolta și deschiderea fructului.

Recolta :

Recoltând cacao

Recoltând cacao

Mare parte a tarilor producătoare recoltează de două ori pe durata unui an ; astfel avem : recolta principala in intervalul Noiembrie-Ianuarie si recolta secudara în intervalul Mai-Iulie.

Fructul –“ păstaia  de cacao”(in traducere mot-a-mot, pentru  eu unul aj numi-o “bostan”) se coace intr-un interval de 4 sau 9 luni dupe ce are loc fecundarea florilor. Culesul trebuie facut cu mare grija pentru a nu răni arborii (care sunt foarte delicați)  și a evita distrugerea florilor și a fructelor necoapte.

Bostanul/Păstaia de cacao

Bostanul/Păstaia de cacao

Deschiderea bostanului/“pastaii” de cacao:

Deschiderea Bostanului de Cacao

Deschiderea Bostanului de Cacao

Bostanul/Pastaia este impartit(a), “de-a lungul” in 2 bucati cu ajutorul unei macete, apoi este golita de tot continutul ei :  boabele si pulpa.

cacao în starea cea mai pura

cacao în starea cea mai pura

Pulpa are culoarea alba,  miroase a proaspăt și are nuanțe citrice parfumate, gustul este dulce-acrișor iar textura este moale și mucilaginoasa( nu este chiar o încântare, dar gustul compensează) . Acesta este aportul meu 😀 , pe lângă traducere și adaptare.

Golirea/curățarea bostanului trebuie efectuata cu grija,  evitându-se astfel perimarea boabelor de la baza păstăii.

In acest stadiu, boabele nu au încă nici un miros care sa ne atraga atenția  ca       “acesta este cacao”.

OK, OK… DAR CUM SE FACE CIOCOLATA ???

CIOCOLATA se „face”/ fabrica/ produce în general doua etape.

Etapele sunt :

1. In țara producătoare de cacao / la producător de cacao.

2. La producătorul de ciocolata ( care poate fi „băștinaș”  sau care poate importa cacao)

Astăzi vom intra în detaliile pregătirii boabelor de cacao, și vom vedea cum se obțin boabele de cacao asa cum le știm noi.

Astfel, după recoltare se are loc următorul circuit :  fermentare – uscare -transport.

Fermentarea:

Boabele cacao sunt plasate în tăvi şi acoperite cu frunze de bananier.

Fermentare Cacao

Fermentare Cacao

Temperatura variază de la 45 ° C la 50 ° C. Se lasa să stea in aceste contitii aproximativ o săptămână.

Fermentarea este o fază determinanta in obtinerea boabelor de cacao de calitate.

Prin acest proces este inlaturatata pulpa(mai este denumita si „chair” in franceza inseamna „carne”) care imbraca boabele se reduce din gustul amarui,  şi dezvoltă primele nuante aromatice pe masura ce aciditatea lor scade.

De asmenea, boabele capata volumul si culoarea lor bruna specifica.

Uscarea :

uscare cacao

uscare cacao

Ulterior fermantarii, boabele sunt spalate pentru a inlatura resturile de pulpa.

În acest stadiu, ele conțin 60% umiditate. Acest procent trebuie să fie redus la7%, în scopul asigurarii celor mai bune condiții pentru transport şi depozitare.

Pentru a realiza acest procent, boabele sunt uscate la soare sau în uscătoare moderne fiind amestecate în mod regulat.

Apoi, acestea sunt sortate si selectate în funcţie de calitatea lor, cântărite, ambalate în saci de pînză şi intr-un final expediate catre producatorii de ciocolata.

cacao ambalata :D

cacao ambalata 😀

Transportul :

Boabele sunt transportate cu vaporul către țările importatoare sau cu alte mijloace de locomoție în cazul producătorilor autohtoni.

În Belgia spre exemplu,  sacii conținând boabele de cacao sunt descărcati în portul Anvers de unde sunt preluați de catre prelucratorii de ciocolata.

Va urma……

Have a Chocolate day !

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , , , , ,

3 răspunsuri to “„Știați ca?” Ep. „Cum se face ciocolata? partea1” starring Bobul de cacao”

  1. ionela Says:

    nu mi se pare o reteta prea buna

  2. mariutza Says:

    dragutz….:p

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: